
Frequently asked questions on CCS (Leaves Rules)

Authority:  GOI OM No 21011/08/2013-Estt(AL) dated 25.03.2013
Ministry of Public Grievance and Pension,

Department of Personnel & Training

Q.1
What is the maximum period of leave of any kind which can be allowed to
a Government servant? What is the impact if such limit is exceeded?

A.1

No Government servant shall be granted leave of any kind for a

continuous period of 5 yrs {Rule 12(1)}. Normally, absence from duty,

with or without leave, for  a continuous period exceeding 5 years other

than on foreign service, implies that such Government servant has deemed

to have resigned from Government service. {Rule 12(2)}

Q.2 Whether encashment of leave is allowed after LTC is availed?

Sanction of leave encashment should, as a practice, be done in advance,

at the time of sanctioning the LTC. However, ex-post-facto sanction of

leave encashment on LTC may be considered by the sanctioning authority

as an exception in deserving cases within the time limit prescribed for

submission of claims for LTC.

Q.3
Whether encashment of leave with LTC can be availed at the time when
the LTC is availed by the Government servant only or can leave be
encashed  at  the time when LTC is availed by family members?

A.3
Yes. A Government servant can be permitted to encash e a r n e d leave up
to 10 days either at the time of availing LTC for himself or when his
family avails it provided other conditions are satisfied.

Q.4
Whether leave encashment should be revised on retrospective revision of

pay/D.A?

A.4

In terms of 38- A of CCS (Leave) Rules encashment of EL along with
LTC is to be calculated on pay admissible on the date of availing LTC and
DA admissible on that date. If pay or DA admissible has been revised
with retrospective effect, going by the rule the Govt. servant would be
entitled to encashment of Leave on the revised rates.



Q.5

Whether earned leave encashment allowed by the State
Governments , PSUs, Autonomous Bodies to Govt. servant prior to his
joining the Central Govt. is to be taken into account while calculating
ceiling of leave encashment on his superannuation a n d retirement f r o m
Central Govt.?

A.5

Encashment of EL a l l o w e d by the S t a t e Governments , Public
S e c t o r Undertakings/ Autonomous Bodies for services rendered therein
need not be taken into account for calculating the ceiling of 300 days of
Earned leave to be encashed as per CCS (Leave) Rules.

Q.6

Whether leave encashment a l l o w e d by Govt. under CCS (Leave) rules,
1972 on absorption in Central autonomous body/PSUs is to be taken into
account?

A.6

Encashment of EL allowed by the Govt. under the CCS (Leave) rules,
1972 for service rendered in the Central Govt. prior  to absorption in
Central autonomous body shall not be taken into account  while
calculating the number of days of EL encashable in an autonomous body/
PSU for the post absorption period.

Q.7 Whether cash equivalent o f leave salary in case of permanent absorption
in PSU /Autonomous body is permissible?

A.7

A Government servant who has been permitted to be absorbed in a
Corporation Company wholly or substantially owned or controlled by
Central/State Government shall be suo motu granted cash equivalent of
leave salary of earned leave at his credit on the date of absorption subject
to a maximum of 300 days (being calculated as per provisions of rule 39)
{Rule39-D}Permanent absorption under the rule shall mean such
appointment for which the govt. servant applied through proper channel and
resigned from Government service for taking up of such appointment-
{Note below rule 39-D- Notification No.13026/3/2011-Estt. (L) Dated 28-
3-2012}.

Q.8
Whether leave encashment can be sanctioned to a Govt Servant on his
superannuation while under suspension?

A.8 Leave encashment may be allowed in such cases. However, rule 39(3)



of CCS (Leave) rules, 1972 allows withholding of leave encashment in
the case of a Govt . servant who retires from service on attaining
the age of superannuation while under suspension or while disciplinary
or criminal proceedings are pending against him, if in view of the
authority there is a possibility of some money becoming recoverable from
him on conclusion of the proceedings against him. On conclusion of the
proceedings he/she will become eligible to the amount so withheld after
adjustment of Government dues, if any.

Q.9
Whether leave encashment can be sanctioned to govt. servant on his

dismissal/ removal, from service?

A.9
A government servant, who is dismissed/ removed from service, ceases
to have any claim to leave at his credit from the date of such dismissal, as
per rule 9(1). Hence he is not entitled to any leave encashment.

Q.10
Whether interest is payable on delayed payment of leave encashment
dues?

A.10
No. There is no provision in the CCS (Leave) rules 1972 for payment of
interest on leave encashment.

Q.11 What is the maximum amount of study leave which can be availed?

A.11

The maximum amount of study leave for other than CHS officers is

restricted to twenty four months during  the entire service period and

ordinarily it can be allowed for up to twelve months at a time.{Rule

51(I)}. For CHS officers the ceiling  is  for 36 months  for acquiring

P G qualifications. {Rule51 (2)}.

Q.12 Whether study leave can be clubbed with other leave'?

A.12

Yes. Study leave may be combined with other kinds of leave, but in no
case shall be grant of this leave in combination with leave, other than
extraordinary leave involve a total absence of more than  twenty
eight months generally and thirty-six months for the courses leading  to
PhD. Degree from the regular duties of the Govt. servant.(Rule 54)

Q.13
What is the v a l i d i t y period of’ bond to b e e x e c u t e d by the
Government Servant w h i l e proceedings on study leave?

A.13
Government servant is required to execute a bond to serve the Government

for a period of three years after expiry of study leave. For CHS o f f i c e r s



the period i s five years.(Rule 5 5 )

Q.14

Whether a Govt. servant who has been granted study leave may be allowed

to resign to take up a post in other Ministries/Department of the Central

Govt., within the bond period?

A.14

As per r u l e 50 (5)(iii), a Govt. Servant has t o  s ubmit a bond to serve

the Govt.  for a period of 3 years. As the Govt. servant would still be

serving government  in a Department  other than parent Department, he may

be allowed to submit  his resignation to take up another post within  the

Central Govt. if he had applied for the post through proper channel.

Q.15
How is a child defined the purpose of grant of Paternity leave for Child
adoption/Child adoption leave?

A.15

As per notes below rules 43AA and 43B "Child” for the purpose will
i nclude a child taken as ward  by the Government servant, under the
Guardians and Wards  act, 1890 or the personal law applicable to that
Government servant, provided such a ward  lives with the Government
servant and is treated as a member  of the family and provided such
Government servant has, through  a special will, conferred upon that
ward the same status as that of a natural born child'.

Q.16
Whether Govt,  servant can be permitted to leave station /go abroad
while on CCL?

A.16

Child care leave is granted to a woman employee to take care of the

needs of the minor children. If the child is studying abroad or the

Government servant has to go abroad for taking care of the child she

may do so subject  to other conditions laid down for this purpose.

Q.17
What is the intention behind the instruction that CCL is to be treated like
'EL and sanctioned as such?

A.17

The intention is that CCL should be availed with prior approval of leave

sanctioning authority and that the combination of CCL with other leave, if

any, should be as per the restriction on EL. The restriction of the limit of

180 days at a stretch as applicable in the case of EL will not apply in



case of CCL. The other conditions like CCL may not be granted for less

than 15 days or in more than 3 Spells etc, will apply. (Rule 43-C)

Q.18

Whether commuted leave is admissible based on medical certificates of

Hospitals/Medical practitioner   approved by the employer of the

spouse in cases where the concerned employee has   been allowed

to   avail such facilities from the employer of the spouse?

A.18

Leave on medical grounds may be allowed on the basis of certificates

issued by Hospitals/Medical practitioners approved by the employer of

the spouse in such cases.


